Ja, det kan bli så… I morgon ska undertecknad nämligen lägga sig under kniven. Om det går åt helvete så blir man väl blind och då blir det inga mer inlägg här. Det känns väl i och för sig som det minsta problemet man då skulle ha. Men troligtvis kommer det gå bra och jag slipper linser och elände. Åtminstone till den dag man blir vuxen på riktigt, nämligen den dag man köper läsglasögon på OK i Svenstavik.

DSC_0502
Man får väl ha den här utsikten på näthinnan om
man ingen näthinna har kvar efter morgondagen…

Vad har hänt annars då? Inte speciellt mycket faktiskt. Har mest jobbat och stått i. Ingen jakt värd namnet. I år bidde det inte en enda substitutpippitur, det var faktiskt lite klent. Men å andra sidan har det ju inte direkt varit något skidföre heller… Gå efter dom vet jag inte om jag ids…
Däremot har Eko tagit sin sista 1:a på jaktprov. 78p blev det efter kollegiet. Vi hade haft väldigt lite älg inne på marken under några veckor. Men jag hade koll på några ekipage. Som vanligt då man tror sig veta saker och ska styra hund och jakt utifrån vad man tror sig veta så går det åt helvete. Hunden gjorde ett halvvarv, tog upp på 200m i medvind. Det blir sällan en succé. Denna dag var inget undantag. Men han fick stopp på älgen efter ett knaggligt gångstånd på 900m. Där stod det en dryg halvtimma under 100m från trafikerad väg. Efter ett tag blev det tvärtyst, sken över vägen, sken tillbaka, sken över vägen, sken tillbaka och slutligen fast stånd längre från vägen i 90 min. Puh. Sedan gick resten av dagen bra.
Eko har gått 5 prov i år: 83, 79,5, 78, 65,5 och 35,5. Egentligen är tvåan, det på 65,5p, det bästa hundarbetet. Förföljande i 1,7 mil innan det blev stopp. Skällning tills det blev mörkt. Men det hjälpte ju inte då provtiden var slut i 14-tiden… Elaka tungor säger det är tamälg här, det kanske inte är den svåraste marken i länet, det kan jag hålla med om, men tama är dom inte. Fler än en bra hund som gått bet här. Finns dessutom mycket störningar som inte finns på andra marker: hästar, kossor, hundspann, lösa gröthundar, folk som gallskriker i skogen för att få den lösa gröthunden att komma tillbaka (resultatlöst naturligtvis), folk som stjäl julgranar, rådjur, etc. Däremot inte bärplockare. Väldigt skönt. Bärplockarbajs i hundpäls vill jag aldrig uppleva. Aldrig.

 

IMG_20160125_182136
Rebus i den lägre skolan: Eko + Älgar = Bollinger
Ja, den är riktig dålig, jag vet… Dessutom är
jag för snål att dricka upp Bollen så den kommer få
vara kvar tills den är antik bara för att illustrera
framgång…

Efter avklarade jaktprov och spårprov så har Eko kvar en utställning för att kunna titulera sig Svensk Jaktchampion. Jag ska ställa ut honom i Gideå på alla helvetens dag. Det är inte direkt min favoritsysselsättning, men jag hoppas det ska gå bra.
Har även röntgat honom. Tyvärr gick inte det heller speciellt bra. AD O, HD C. Så därmed är han ju diskvalificerad från all form av avel. Frågan är om han skulle varit påtänkt där ändå med tanke på halstjorvet, men å andra sidan så parar ju alla andra på halshundar… Jaja, nu slipper man ställas inför det dilemmat. Nu är det lixom kört ändå. Jag hoppas att han inte kommer ha några men av detta utan att han kan få ha ett långt och smärtfritt liv. Tyvärr säger magkänslan något annat… Han är väldigt stel efter jakt. Om jag jämför med Elvis som gick dag ut och dag in utan mankemang fram tills han var 6-7 år. Sedan började han bli lite stel och halt och var tvungen att få lite vilodagar. Eko har släppts 12 gånger på hela säsongen och är stel och halvhalt efter i princip varje släpp och då har han inte fyllt 3 år ens… Jaja, den som lever får se. Och förhoppningsvis ser vi som lever…

DSC_0512
Liten liten Eko på undersökningsbordet efter sövning
inför AD och HD röntgen som tyvärr inte gick som
önskat…

En annan nyhet värd att förtälja är att firman jag hjälpt lite smått med att jobba på jaktmässor har bytt namn från mssjakt.se till Midhunt.se.

midhunt

Med namnbytet kommer en hel del nyheter. Bland annat planerar vi att ta fram en helt egen produktserie som undertecknad skall utvärdera och testa fältmässigt. Vi tycker det är för mycket messmör i dagens produkter. Många verkar inte genomgå riktiga tester innan de säljs för massor av tusenlappar. Det är fel. Jag kommer fortfarande jobba i skogen, enda skillnaden är att jag kommer ha dessa kläder på mig och produkter med mig. Detta för att de ska bli testade i den miljö där de är ämnade att vara och kanske även något hårdare än vad de normalt utsätts för. Sedan kommer det komma helt subjektiva omdömen om grejorna här.

IMG_20150907_104745
Gore-Tex byxor för 2700 kr. Första måndagen i september.
En promenad på 600m genom blött gräs. Ska man se ut
såhär om långjalingarna då? Tydligen eftersom de inte 
reklamerar byxorna… Det är tydligen ”inget fel på dom”…
Det har dom ”testat”… Eller hur… Skitsnack säger jag. 
Jag har inte pissat på mig, det borde i sådana fall vara blöt från
grenen och ner… 
Ynkedom och inget annat.

En intressant tid ligger framför oss. Varmare väder. Sol. Hundträning. Hämta liten bäba igen. Arbeta med gården. Testa och utvärdera nya produkter. Några jaktmässor skall avverkas. Sedan… Vips! Är vi där igen. Första måndagen i september…

Väl mött.

/Jonas