I gammal god ordning så avslutades året med, ja förutom julfirande då, rådjursjakt med drivande hund. I år var vi förskonade från vitt bajs på backen så både hundar, rådisar och jägare färdades lättsamt genom skog och mark. Som det ska vara med andra ord. För egen del gick det riktigt bra, såg drevdjuret i alla såter utom en. Årets sista.

Det började med att vi släppte Saga. Hon fick upp och drev fint. Jag stod på ”Ottos” det vill säga det skifte jag själv amorterar på nu för tiden, det är några diken där som de ofta brukar passera. Bäst som jag står där och filosoferar kommer get och kid gående på andra sidan diket. Kidet blev kvar.

DSC_0486
Saga, kid och gamla bettan.

Nästa dag var det dags igen. Vi jagade denna dag med hunden Rolf, en unghund som börjat lovande. Första såten är en minibit som egentligen inte är speciellt rolig att jaga men vi brukar gå igenom den någon gång per år för att åtminstone jaga iväg några av de rådjur som ägnar sina korta liv åt att springa fram och tillbaka över allmänna vägen under sitt födosök… Upptag. Två minuters drev. Sen kom drevdjuret förbi mig och det gick bra även denna gång.

DSC_0488
Rolf, bock och hagelbössan jag fick ärva
efter jaktkamraten Håkan.

På eftermiddagen jagade vi, som sig bör, i skogen. Då drev Rolf riktigt bra i en dryg timme tills jag, efter lite om och men, lyckades avsluta. Tre rådjur på 4 såter och 4 drev. Ibland har man tur… Eller tur är det väl heller inte. En av fördelarna med att hitta på marken.

DSC_0489
Jag, bock och Rolf.

På nyårsaftonen hade vi riktigt bra drev. Såg morgonens drevdjur men hon var smart och trixade sig förbi alla passkyttar utan att någon kom till skott. Som det ska vara ibland. Ju sämre det går desto mer kan man jaga… Lyckades det varje gång vore snart utmaningen och glädjen borta.

DSC_0492
Prima ekologisk föda. Födda på marken. Uppväxta på marken.
Äts upp på marken. Som det ska vara…

Men nu är det slut på vettiga sysselsättningar fram till 16/8. Usch vad tröstlöst det känns. Det var dock rätt skönt med en sovmorgon efter att ha jobbat på vardagarna och jagat på helgerna sedan slutet av augusti så var man rätt sliten. Men det är ändå som ett litet vaccum just nu. Visst… Det går väl jollra efter nån substitutpippi nu då det är för kallt att måla med Falu Röd och sitta och titta på då den torkar, men så mycket mer än så är det inte. Har konstruerat några åtelisglassar som jag placerat på lägdan nedanför huset. Än så länge har det resulterat i en bom på en kråka… Men jag håller koll och väntar på Mickel…

DSC_0500
Substitutpippi.

Nu har det dessutom kommit snö. Snö i mängd. Säkert 1,5dm. Det är åt helvete. Jag är fullständigt övertygad om att varje liten enskild snöflinga är en ängel. En dödsängel. Utsänd av Hin Håle själv i ett enda syfte: döda allt levande som finns samtidigt som så mycket jävelskap och extraarbete som möjligt skapas. Eko har ett jaktprov kvar, men det vettefan om det hinns med i år. Får se hur tempen ser ut mot slutet av månaden, men nu är det alldeles för kallt. Det var väl fan det samma också egentligen. Får väl göra klart det där nästa år då. Även om det hade varit kul att få klart honom i år så är det ju som det är med januariprov…

DSC_0501
En flock stackars rådjur plågas av Kung Bore
och hans vämjeliga avföring.

Jag mår fan psykiskt dåligt av vintern numer. Usch. Jag vill inte köra skoter. Jag vill inte pimpla. Jag vill vinna pengar så man kan skaffa en andelslägenhet i Spanien där man kan vara från det den första snöflingan attackerar tills den ljuvliga vårsolen haft ihjäl den sista. Det vore riktigt skönt. Synd bara att det blir tjorvigt med hundhållningen… Apropå hundhållning: troligtvis blir det lillbäba till sommaren. Jämthund naturligtvis. Likt en dum herefordkalv så måste man ju ge sig på strömtråden en gång till… Men jag räknar även med att jag måste, måste och måste ha gjort ifrån mig mitt vad gäller sjukdomar på hundar nu. Finsk sisu även denna gång. Det enda smolket i bägaren är hundexplosionen i laget, men det kanske löser sig med något mer ställe till 2017 då det är dags för den nya förmågan att debutera…

Nu får det vara bra för idag. På återhörande.