På grund av bäbisar och annat fick jag erbjudande om att följa med ner till södern och jaga. En kompis som har inlett jaktutbyte med några smålänningar: älgjakt i september mot fabeldjurs- och hjortjakt senare under säsongen. Då man är lös och ledig var det inte så mycket annat att göra än att tacka ja till erbjudandet och fara iväg!
Eko lämnades på pensionat, ryggsäcken packades med 55st Oryx i 9,3 och sedan bar det iväg.
Tre dagars jakt stod på schemat. På tre olika marker. Vi börjar väl berättelsen då…

Dag 1.
Såt 1.

Duvekulla hette marken. Drog min lott. Blev utplacerad på mitt pass. Stått i 3 minuter då jag ser något skymmel i ögonvrån. Get med kid. Kommer fram och ställer sig på 25m och tittar på mig. Osäkrar och siktar på kidet. Det är marginellt större än en tamkatt. Slackar på uppspänningstangenten och ser dem flyta iväg. Hundarna släpps och snart ekar upptagen. Ser en hjorthind med kalv rinna nedför en ravin. Trots att jag inte har någon vana av dessa djur så vet jag att dom ser oerhört bra. Gör mig redo då de är nere i ravinen. Osäkrar och ställer mig i position, har bara att lyfta kolven någon centimeter då kalven kommer in i skjutgatan. Hinden sticker upp skallen och ser mig omedelbart fast jag inte rör en fena. Tvärkastar och sedan är den chansen borta…

DSC_0444[1]DSC_0445

Tätt mellan hunnan och rörde runt gjorde dom oxå…

Såt 2.

Ett högt torn på ett hygge. Stått i 10 minuter. Upptag. Ser två djur komma in i passet. Två rådjur. En fin get ställer upp sig med bredsida på 30m. Det andra djuret syns inte till. Törs ej skjuta eftersom jag inte visste om det var ett kid. Geten studsade iväg, ur en slybuske kom ett kid. Tur man var hårdtryckt…

Såt 3.

Fint skogspass. Kändes som ett generalpass. Efter några minuter ser jag, återigen, något skymmel som kommer. Get och kid. Dom får dock vind av mig innan dom kommer fram i passet. Vid slutet av såten får en av hundarna tag i ett djur som den börjar driva. Efter 10 minuters drev börjar det komma närmare. Gör mig lite beredd. Hör att det börjar knaka. En älgkviga kommer kutande. För dagen icke lovligt vilt. Lyfta på mössan.

Dagens facit blev ett smaldjur av rå. Noll fabeldjursobs. Noll fabeldjursupptag.

Dag 2
Såt 1

Överby/Dröppshult hette denna mark. Första såten sågs och sköts ett smaldjur av dovhjortstyp. Jag såg ingenting. Hundarna gick ut baklänges med kronvilt.

Såt 2.

Stod på ett generalpass för fabeldjur. Dock togs inget fabeldjur upp utan det blev enbart en massa obsar på dovhjort från de andra jägarna, jag såg ingenting.

Såt 3.

Fint pass i en ekbacke. Kändes riktigt bra. Ena hunden fick tag i någonting. Drevet gick rakt mot mig. Hör viltet komma. Ser en dovhjortshind men har en lucka på 3-4m så kan omöjligt avgöra om hon har kalv eller inte. Sedan då hon passerar vägen har hon glidit ner en bit så jag ser bara hals och huvud studsa över. Ridå.

Såt 4.

Stod i en tarm som gick ut på en mycket stor lägda. Var ett generalpass för dov. Det fick även jag erfara… Upptag långt borta. På 500m ser jag tre dov komma rakt mot mig. Fort nånting helvetiskt dessutom. I klump. Hur tre djur kan röra sig så unisont övergår mitt förstånd, helt omöjligt att avlossa skott i löpet. En enda stor kötthög som kom. Sedan stannade de i förbjuden skjutriktning. Skenade några tiotals meter in till tillåten skjutriktning. Kötthög. Sken ut. Ridå.

DSC_0448
Förstår inte riktigt… Jag stod ju där på morgonen?

Dag 3.
Såt 1.

Gunnebo hette denna mark, spikfabriken alltså. Drog ett riktigt generalpass som det kändes. Pass där delar av terrängen är formade som en tratt mot passet brukar vara det… Fabeldjursbök i kanten på inägan vittnade om närvaron… Stått i 4 minuter då hunden river i. Sedan är det musik i 2,5 timma runt mig. Älgko med kalv där kalven var lovlig. Såg den en gång på 211m. En gång på 232m. Tog stöd första gången och tänkte skjuta, men då klev den in bakom sly och då fick det vara. Kon var helt galen och jagade hunden i en lustiger dans. Som närmast hade jag henne på ca 10m. Då var dock ingen kalv synlig… Kalven sköts sedermera på gångstånd av han som bjöd med mig ner, det var roligt. På samma pass sköt han även även fin galt på 80-90 kg som troligtvis blivit stött av älgjakten och ville smyga ut till lugnare trakter.

DSC_0449

 

 

 

 

 

 


Vy från passet, längst där borta i kanten kom kalven fram.
Notera fabeldjursböken i ägakanten…

Såt 2.

Första jakten på hela helgen som blev helt händelselös. Ingen såg någonting och hundarna fick inte upp någonting.

Såt 3.

Stod så mitt i såten som man kan stå. Uppe på några berghällar. Ett utmärkt pass för kron. Stod tyst som en liten mus på min post. Hundarna passerade och tog upp nere vid ett surhål. Get och kid kom och ställde upp sig. Struntade i dessa, för mig, vanliga varelser för att avvakta vad hundarna var i färd att driva rakt mot mig. Hundarna kom men jag såg inget drevdjur. Antingen var det ett litet litet fabeldjur eller så en räv. Troligtvis det senare eftersom ju fabeldjur inte finns. Ridå.

Jakten var med denna såt avslutad. 85 mil hem. Lika mycket ammunition med hem som dit. Men ändå en väldigt väldigt trevlig och lyckad helg. Fick se mycket vilt, puls i nästan varje såt. Mycket trevligt som sagt var. Dock… Jag är fortfarande övertygad om att fabeldjur inte finns. Det är vänsterpartister som medelst eldrivna jordfräsar förstör villagräsmattor om nätterna eftersom alla skall bo i allmännyttans lägenheter och inte vara så ofina att arbeta hårt och således ha råd att bo i villa… Nu påstås det ju att ett fabeldjur sköts… Men jag tror faktiskt att detta flugits in från Baltikum innan för att försöka skyla över det faktum att fabeldjur ej existerar i Sverige. Förutom denna galt så sågs noll fabeldjur och hundarna hade noll fabeldjursupptag på de totalt 10 såtar som jagades… Så jag vet då vad jag tror i alla fall…

DSC_0450

 

 

 

 

 

 


Baltiskt fabeldjur.

Kampen att åtminstone få se ett fabeldjur i det vilda går vidare med oförtruten energi… I december är det dags för Sörmland att bekänna färg. Men det finns väl inga där heller. Lär väl se rådisar i mängd, ungefär som att titta ut genom fönstret här. Men det är skitsamma. För att slippa ”jaga” i Vitt Bajs en helg kan jag åka till Skåne för att titta på mullvadar om det nu är så…

En sak som dock är horribel med att resa till södra Sverige numer är att Burger King slutat med sin Angus XT. Denna gudagåva till hamburgare finns ej mer. Halva nöjet med att lämna Jämtland är ju att få äta på BK. Men nu… Nu är det ju bara vanliga burgare där också. Som sagt: Förändring äro av ondo.

//Jonas